nailing anchor | پایدار سازی گود
دور نما:
nailing anchor بطور کلی سه روش تسلیح برای پایدارسازی دیواره گودها و شیروانیهای خاکی وجود دارد (شکل ۱):
- میخکوبی (Nailing)
- میکروپایلهای متقاطع (Reticulated micro-piling)
- پایدارسازی شیبها با شمع (Doweling)
میخکوبی دیوارهها به معنای تسلیح برجای توده خاک موجود با نصب میلگردهای فولادی (Nails) در فواصل نزدیک به هم در یک سطح شیبدار و یا در محل گودبرداری به صورت قائم و با اجرای از بالا به پایین (Top down construction) میباشد. میلگردها معمولاً داخل گمانههایی که در دیواره خاکی قرار میگیرند که به منظور جلوگیری از خوردگی میلگردها و انتقال مناسبتر نیروها بین خاک و میلگرد توسط دوغاب سیمان پر میشوند. این عملیات یک مقطع مسلح پایدار ایجاد میکند که توانایی نگهداری خاک پشت خود را دارد.
روش میخکوبی در سال ۱۹۶۰ میلادی برای اولین بار مورد بحث و بررسی قرار گرفت. این روش بر اساس روش سیستم مهاربندی و پیچ کردن سنگها میباشد. اولین بار این سیستم پایدارسازی برای حفر تونلی در استرالیا در سال ۱۹۶۰ به کار گرفته شد. در این تونل برای پایدارسازی از آرماتور، تزریق دوغاب سیمان و شاتکریت استفاده گردید. در سالهای بعد نیز به مرور این تکنیک در سطح جهان گسترش یافت. در ایران نیز استفاده از این روش در سالهای اخیر توسعه چشمگیری یافته و یکی از کاربردیترین روشها به ویژه در ساخت و سازهای شهری میباشد.
nailing anchor | پایدار سازی گود
از دیدگاه اصول علمی مطرح در مهندسی ژئوتکنیک، روش میخکوبی به صورت مقاوم[۱] عمل کرده و اثر خود را از طریق اندرکنش خاک- میلگرد[۲] حاصل از ایجاد تغییر شکل در خاک اعمال میکند. میخها غالباً در کشش عمل میکنند ولی در شرایط خاصی، عملکرد خمشی و برشی آنها نیز در نظر گرفته میشود. اثر مسلح سازی میخ برای بهبود پایداری با دو عملکرد زیر حاصل میشود:
- افزایش نیروی قائم و در نتیجه افزایش مقاومت برشی سطح لغزش در خاکهای اصطکاکی.
- کاهش نیروی رانشی سطح لغزش در خاکهای اصطکاکی و چسبنده.
پس از نصب میلگردها:
یک دیواره سطحی کم ضخامت که معمولاً شامل شاتکریت همراه با یک لایه تسلیح سبک فولادی به صورت شبکهای از میلگرد میباشد، سطح دیواره شیروانی یا گود را میپوشاند. هدف از اجرای این دیواره جلوگیری از فرسایش سطحی خاک، ایجاد سطح تمام شده مناسبتر برای ساخت و سازهای احتمالی بعدی و بالاخص افزایش بازدهی عملکرد سیستم خاک تحکیم یافته بویژه در بخشهای نزدیک به دیواره گود میباشد. همچنین این لایه بتنی-فولادی به انتقال بهتر نیرویهای محرک به المانهای تسلیح کمک شایانی میکند. شکل ۲ اصول رفتار اندرکنشی سیستم خاک میخکوبی شده را نشان میدهد.
دامنه کاربرد
میخکوبی خاک روش جدیدی است که به دلیل اقتصادی بودن و مزایای منحصربفرد خود، به عنوان راهحل بسیار مناسبی در موارد مختلف از جمله پایدارسازی شیبها، شیروانیها، ترانشهها، افزایش ظرفیت باربری و محدود کردن تغییر شکلها با ایجاد حداقل دستخوردگی در وضعیت طبیعی زمین کاربردهای فراوانی دارد. استفاده از این روش تسلیح خاک، طی دو دهه اخیر در اکثر کشورهای پیشرفته و در حال توسعه جهت پایدارسـازی گودبرداریها و همچنین پایدارسازی شیبهای طبـیعی کاربرد وسیعی پیدا کرده است. برخی از کاربردهای وسیع این روش تسلیح خاک شامل پایدارسازی شیبهای طبیعی و یا ترانشههای مجاور راهها، تعریض راهها، گودبرداری در مجاورت سازههای موجود، پایدارسازی و مقاومسازی سازههای نگهبان قدیمی و … میباشد (شکل ۳).
در شکل ۴ نمونهای از کاربرد تکنیک میخکوبی در تعریض راه (از زیر پل سازهای) و در شکل ۵ نمونهای از کاربرد میخکوبی در پایداری شیبهای طبیعی قابل مشاهده است.
روش اجرای میخکوبی (Nailing)
روش پیشنهادی این شرکت به منظور اجرای میخکوبی جهت پایدارسازی دیواره گودها معمولاً مشتمل بر ۵ مرحله اصلی، شامل گودبرداری مقطعی، حفاری گمانهها، نصب میلگرد تسلیح، تزریق دوغاب سیمان، بتنپاشی و نصب صفحه سرنیل و مهره میباشد. پس از تکمیل مراحل اجرایی فوق برای گام اول گودبرداری، این مراحل برای گامهای بعدی تا رسیدن به رقوم کف مورد نظر گود تکرار میگردد. این مراحل به طور شماتیک در شکل ۶ نشان داده شده است. در ادامه مختصری در مورد هر یک از مراحل میخکوبی ارائه میگردد.
خاکبرداری
خاکبرداری میبایست به صورت مرحله به مرحله صورت گیرد. پس از انجام هر مرحله از خاکبرداری میبایست عملیات اجرای میخکوبی در آن مرحله صورت گیرد و پس از اتمام عملیات، خاکبرداری مرحله بعد انجام میپذیرد. در هر مرحله خاکبرداری، دیواره ایجاد شده بایستی پایداری لازم در حین اجرای میخ را داشته باشد، بنابراین باتوجه به شرایط ژئوتکنیکی ساختگاه ارتفاع مجاز خاکبرداری در هر مرحله تعیین میگردد.
حفاری
حفاری محل میخها میبایست در فواصل مشخص مطابق نقشههای اجرایی به وسیله دستگاه حفاری ضربهای D.T.H و یا مشابه آن و با استفاده از راد معمولی یا راد خودحفار انجام پذیرد. حفاری گمانههای مورد نظر میتواند در جبهههای مختلف کاری صورت پذیرد.
نصب میلگرد تسلیح
پس از حفاری گمانه تا عمق مورد نظر، عملیات نصب میلگرد تسلیح صورت میپذیرد. عناصر تسلیح معمولاً شامل آرماتور فولادی میباشد، که پس از حفاری درون گمانه قرار میگیرد. در صورت استفاده از راد خودحفار نصب مسلح کننده در همان مرحله حفاری انجام میپذیرد.
تزریق دوغاب سیمان
بعد از نصب آرماتور، تزریق دوغاب از داخل سوراخهای حفر شده جهت ایجاد پیوستگی آرماتور با خاک اطراف انجام میشود. مجموعه دستگاه تزریق از سه بخش میکسر اولیه، میکسر ثانویه و پمپ تزریق تشکیل میگردد. پس از اختلاط آب و سیمان به نسبت مشخص در میکسرها، دوغاب سیمان از طریق شیلنگهای رفت و برگشت به درون گمانه تزریق میگردد. این تزریق میتواند در فشارهای مختلفی صورت پذیرد.
شاتکریت دیواره، نصب صفحه، مهره و انتقال نیرو
پس از اتمام عملیات تزریق، جهت جلوگیری از فرسایش و همچنین حفظ یکپارچگی بیشتر در عملکرد میخها سطح دیواره توسط یک لایه بتنپاشی شده (Shotcrete) پوشانده میشود. ضخامت این شاتکریت کم بوده و غالباً به ۱۰ تا ۱۵ سانتیمتر محدود میشود. همچنین پس از بتنپاشی جهت اتصال کامل سر میخها به دیواره و جلوگیری از ایجاد برش پانچ در دیواره و در صورت نیاز انتقال نیرو به میخها، یک صفحه فلزی باربر به عنوان سر میخ بر روی دیواره قرار گرفته و توسط یک مهره به آرماتور درون گمانه متصل میشود. البته تعبیه صفحه سر میخ و انتقال نیرو در همه شرایط مورد نیاز نبوده و بسته به کاربری مورد انتظار از میخ مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
روش اجرای مهارگذاری (Anchoring)
اصول اجرای روش مهارگذاری مشابهتهای فراوانی با روش میخکوبی دارد. تفاوت اصلی در اجرای پروفیل حائل فولادی (در صورت نیاز) و نیز اعمال نیروی پستنیدگی برای المان تسلیح میباشد. معمولاً قبل از انجام خاکبرداری، عملیات حفر چاه و قرار دادن حائل فولادی صورت میگیرد.
سپس مشابه روش میخکوبی، گامهای بعدی شامل خاکبرداری مقطعی، حفاری گمانهها، نصب میلگرد تسلیح، تزریق دوغاب سیمان (در بخشی از طول گمانه)، بتنپاشی و نصب صفحه سرنیل و مهره میباشند.
پس از گذشت مدت زمان مناسب جهت عملآوری دوغاب سیمان، با نصب پایه جک، جک کشش و نیروسنج، نیروی پستنیدگی تا مقدار مورد نظر طراحی به میلگرد تسلیح و دوغاب اطراف آن اعمال میشود. لازم به ذکر است در بعضی از موارد عملیات حفر چاه وجود نداشته و پروفیل حائل فولادی پس از اتمام عملیات مقطعی خاکبرداری، حفاری و نصب المان تسلیح در محل مربوطه نصب می شود. در نهایت پس از این مرحله عملیات کشش المان تسلیح (اعمال نیروی پستنیدگی) صورتمیپذیرد.
nailing anchor | پایدار سازی گود
پروفیلهای حائل فولادی به صورت دوبل پروفیل بوده که با استفاده از تعدادی تسمه و یا میلگرد با فواصل مشخص به یکدیگر متصل شده اند. فاصله بین دو پروفیل فولادی نیز با توجه به ملاحظات اجرایی و ابعاد صفحه باربر (سرنیل) مشخص می شود. لازم به ذکر است در مواردی که در بالای ترانشه، دیوار یا سازهای در لبه قرار دارد، طول پروفیلها به نحوی انتخاب میشود که علاوه بر تاثیرگذاری مثبت در اجرای مهارها، بخشی از پروفیلها در مجاورت دیوار یا سازه قرار گیرند.
لازم به ذکر است در مواردی نیز به جای استفاده از میلگرد تسلیح جهت اجرای مهار (انکر)، از چند رشته کابل فولادی (استرند) به عنوان المان مسلح کننده استفاده میشود. در شکل ۱۳ نمونه ای از سیستم مهارگذاری با کابل فولادی چند رشتهای مشاهده میشود.
مروری بر مبانی محاسباتی پایدارسازی با روش میخکوبی و مهارگذاری
تحلیل پایداری گودها قدیمیترین نوع تحلیلهای عددی در مهندسی ژئوتکنیک میباشد و تحقیقات مختلفی در این زمینه انجام شده است. اصول محاسبات و طراحی روشهای میخکوبی و مهارگذاری بر پایه طراحی سازهای (برای میلگرد تسلیح) و ژئوتکنیکی (برای دوغاب سیمان اطراف المان مسلح کننده) میباشد. در حقیقت با کنترلهای ژئوتکنیکی، مقادیر نیروهای بسیج شده در مسلح کنندهها به دست آمده و سپس مقطع سازهای میخها برای نیروهای داخلی آن طراحی میگردند.
طراحی ژئوتکنیکی میخ (نیل) و یا مهار (انکر) در چارچوب روش تعادل حدی و با مفهوم سطح گسیختگی بحرانی (Critical Slip Surface) انجام میشود. بر این اساس دیواره مسلح شده با میخ به گونهای طراحی میگردد که مکانیزمهای محتمل لغزش در توده خاکی مسلح شده پشت دیواره با ضریب اطمینان قابل قبولی تشکیل گردند. آییننامهها سه نوع مکانیزم گسیختگی شامل گسیختگی داخلی، خارجی و مرکب برای کنترل پایداری داخلی، خارجی و مرکب دیوارههای مسلح شده با میخکوبی در نظر میگیرند. شکل ۱۴ این سه نوع گسیختگی را بصورت شماتیک نشان میدهد.
nailing anchor | پایدار سازی گود
کنترل پایداری داخلی منجر به محاسبه طول مورد نیاز میخها در قسمت پایدار توده خاکی میگردد. این طول بر اساس میزان مقاومت چسبندگی بین میخها و توده خاک طبیعی بدست میآید. با ارضاء پایداری خارجی دیواره مسلح شده، در حقیقت آرایش کلی چیدمان میخها و مهارها در ارتفاع، کنترل شده و این آرایش به نحوی انتخاب میشود که احتمال وقوع گسیختگی در چارچوب مکانیزمهای خارج از محدوده تسلیح، رخ ندهد. در نهایت کنترل پایداری مرکب، احتمال وقوع هرگونه گسیختگی که بخشی از سطح گسیختگی در محدوده مسلح شده و بخش دیگر در محدوده خاک غیرمسلح واقع شود را نیز از بین میبرد.
نهایتاً با استفاده از نیروهای داخلی بدست آمده برای هر یک از میخها، مقاومت سازهای آنها کنترل شده و مقطع میخها به نحوی انتخاب میگردند که ظرفیت تحمل بار کششی اعمالی را داشته باشد. همچنیـن با استفـاده از این نیـروها و مفهـوم بـرش پـانـچ در سـر میخ و مـهـره ابـعـاد منـاسـب سر نیل و مهره و ضخامت بتن پاشی سطحی نیز محاسبه میشود. در شرایطی که عملیات میخکوبی جهت پایدارسازی دیواره گود و به همراه خاکبرداری مرحلهای انجام میشود، لازم است پایداری دیواره میخکوبی شده در انتهای مرحله خاکبرداری کنترل شود. این مفهوم بطور شماتیک در شکل ۱۵ نشان داده شده است.
روش اجرای مهاری و بلوک (Anchorage and Block System)
اصول کلی این روش شبیه به روش میخکوبی میباشد. در این روش با ایجاد یک سری مهاری پیش تنیده که به صورت کششی عمل میکند از حرکت گوه محتمل گسیختگی جلوگیری و در نهایت باعث پایداری دیواره میگردد. در روش بلوک و مهاری از المانهای فولادی پیشتنیده و بلوکهای بتنی مسلح به عنوان تکیهگاه سرمهاری، به عنوان المان مسلحکننده (جایگزین المان نیل در روش میخکوبی) و جهت پایدارسازی دیوار گود استفاده میگردد. مهاری از سه قسمت اصلی سر مهاری، طول آزاد مهاری و طول گیردار مهاری تشکیل شده است.
طول گیردار مهاری در انتهای گمانه حفاری شده قرار میگیرد و در این طول به منظور تامین مقاومت پیوستگی مناسب جهت تامین نیروی مورد نیاز طراحی، لازم است از دوغاب سیمان استفاده شود. طول آزاد در واقع وظیفه انتقال نیرو از طول گیردار به سر مهاری را دارد. سر مهاری شامل بلوک بتنی، صفحات فلزی و صفحه گوه به منظور تامین تکیهگاه مناسب میباشد (شکل ۱۶). مصالح المان مهاری عمدتاً از کابلهای پرمقاومت (Strand) و در برخی مواقع میلگرد پرمقاومت (Monobar) میباشد. مهمترین مزیت المانهای کابلی، مقاومت مناسب و استفاده از چند کابل در یک گمانه جهت تامین نیروی مورد نیاز میباشد.
روش اجرا:
روش اجرای این تکنیک، همانند روش میخکوبی به صورت اجرای از بالا به پایین میباشد. این روش مشتمل بر مراحل خاکبرداری مقعطی، حفاری، نصب المان مهاری، تزریق گمانه، اجرای بلوک بتنی یا فلزی سر مهاری، قفل کردن مهاری در نیروی طراحی و اجرای شاتکریت جداره میباشد. تصاویری شماتیک از مراحل اجرای مهاریها حین گودبرداری در ادامه ارائه شده است.
در این روش به منظور اعمال نیرو به مهاری و پیش تنیده کردن آنها، پس از عمل آوری دوغاب انتهای گمانه که انتهای مهاری در آن قرار دارد، به کمک جکهای مخصوص المان مهاری کشیده و به کمک صفحه گوهای قفل میگردد. نمونه ای از جزئیات اتصال این سیستم بصورت شماتیک در ادامه ارائه شده است. همچنین شکل ادامه تصاویری از مراحل اجرای این روش را نشان میدهد.
مروری بر مبانی محاسباتی روش بلوک و مهاری
اصول کلی طراحی این روش همانند روش میخکوبی است که مدهای مختلف گسیختگی داخلی، خارجی و ترکیبی از آنها در طراحی این این روش دارای اهمیت میباشند.
حالات مختلف گسیختگی در روش بلوک و مهاری را نشان میدهد.
کی از مهترین حالت گسیختگی، گسیختگی و از بین رفتن مقاومت گروت است که تامین کننده تکیه گاه مناسب جهت تامین نیروی طراحی میباشد.
از مهمترین مزایای این روش میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاهش هزینه اجرا؛ استفاده از المانهای فولادی پر مقاومت (Strand) با ظرفیت باربری بالا باعث افزایش فواصل افقی و قائم مهاری شده که در نهایت منجر به کاهش تعداد المانهای مسلح کننده و کاهش هزینه اجرا میگردد.
- کاهش مدت زمان اجرا؛ افزایش فواصل افقی و قائم بین مهاری منجر به کاهش عملیات اجرایی همچون حفاری و تزریق بخصوص در خاکهای ریزشی میگردد. در زمان خاکبرداری نیز به علت فاصله بین مهاری ها و وجود جبهه کار مناسب امکان خاکبرداری سریعتر وجود دارد.
- اعتماد پذیری بسیار بالا به سیستم پایدار سازی در این روش؛ همان طور که قبلاً نیز بیان شد تمامی مهاریها تا بار مورد نظر کشیده و قفل میشوند، بنابراین بسیج شدن نیروی مورد نظر طراحی مهار احراز میگردد.
- عدم اشغال فضای گود؛ در روش پایدار سازی به کمک روش مهاری و بلوک از فضای اطراف زمین موجود برای پایدارسازی استفاده میگردد، بنابراین در انتهای کار هیچگونه معارضی در گود وجود ندارد.