ساختمان متل قو | بهسازی خاک زیر فونداسیون و پایدارسازی گود
به روش جت گروتینگ
کارفرما اصلی : خصوصی
توضیحات:
در شهر سلمان شهر در استان گیلان، به منظور اجرای برج ۲۰ طبقه به همراه دو طبقه زیر زمین، نیاز به پایدارسازی گود و تحکیم بستر الزامی بود. همچنین اجرای سیستمی به منظور برآوردن نیاز آببندی و پایدارسازی گود به صورت توامان امکان ایجاد طبقات زیرزمین در مکان هایی که سطح آب زیرزمینی بالاست را به کارفرما می دهد. بدین منظور روش جت گروتینگ به دلیل سرعت بالا و کاهش هزینه ها به منظور افزایش باربری پی و همچنین استفاده توامان انکراژ و جت گروتینگ به منظور آببندی و پایدارسازی گود این پروژه مورد استفاده قرار گرفت.
نحوه اجرا:
در این پروژه برای افزایش ظرفیت باربری خاک زیر فونداسیون و کاهش نشست های ناشی از سربار ساختمان از روش جت گروتینگ استفاده گردید.
به دلیل تدقیق پارامترهای طراحی و کنترلی قبل از اجرای ستون های اصلی ساختمان متل قو، در ابتدا ۵ ستون آزمایشی اجرا و اطراف ستون ها خاکبرداری گردید.
همچنین با دستگاه کرگیر مغزه گیری جهت انجام آزمایش تعیین مقاومت فشاری تک محوره صورت پذیرفت.
در این روش راد با قطر ۱۰ سانتی متر به همراه سرمته مخصوص تا عمق ۱۸ متر با چرخش روتاری توسط دستگاه C6 وظیفه حفاری را به عهده داشت.
با رسیدن نازل ها به عمق مورد نظر، عملیات تزریق دوغاب سیمان با فشار بالا در حدود ۵۰۰ بار با پمپ جت گروتینگ مدل Metax شروع می شد.
همزمان با تزریق پرفشار دوغاب از نازل ها، راد دستگاه با سرعت ثابت بالا آمدن و سرعت ثابت چرخش حول محور خود به سمت بالا رانده می شد.
عملیات تزریق در عمق ۸ متری زیر سطح زمین که کف گود پروژه محسوب می شد، به پایان می رسید.
قابل ذکر است که بهسازی بستر با ستون های جت گروتینگ قبل از انجام خاکبرداری صورت پذیرفت که یکی از مزیت های این روش بهسازی خاک نسبت به روش های دیگر محسوب می شود.
بعد از اتمام اجرای ستون های مربوط به بهسازی کف، به منظور آببندی گود و کمک به پایداری گود، ستون های جت گروتینگ در محیط ساختمان متل قو به صورت همپوشانی اجرا گردید.
به منظور افزایش ظرفیت خمشی ستون ها در پیرامون گود، این ستون ها به صورت یک در میان مسلح گردیدند.
بعد از اجرای ستون های جت گروتینگ در محیط پروژه عملیات خاکبرداری آغاز و در لول های طراحی شده عملیات نیلینگ و انکراژ اجرا گردید.
در این پروژه از دو ردیف انکراژ به منظور پایداری گود استفاده شد.
شکلی شماتیک از نحوه چینش ستون ها در دیواره گود و نحوه طراحی در نرم افزار ژئوتکنیکی Plaxis در ادامه آورده شده است: