معرفی پروژه و شرایط ژئوتکنیکی محل:
محل پروژه در فاز ۱۳ عسلویه قرار دارد.
وضعیت ژئوتکنیکی پروژه به این صورت است که در عمق ۸ تا ۱۲ متری شامل خاک دستی بوده و در ادامه شامل خاک رس (CL) میباشد. سطح آب زیرزمینی در این پروژه در عمق ۷ متری سطح زمین قرار داشت.
مشخصات پروژه:
در این پروژه با توجه به شرایط ژئوتکنیکی محل پروژه و سایر پارامترها دارای مشکل ظرفیت باربری و نشست بود که شرکت پوران پی روش میکروپایل (Micropile) همراه با کیسینگ گذاری را برای بهسازی بستر پیشنهاد نمود.
اجرای پروژه شامل ۱۰۰۰۰ متر میکروپایل به طول ۱۴ تا ۲۰ متر در مدت ۴ ماه بود.
روش میکروپایل:
در ادبیات فنی به شمع هایی با قطر کمتر از ۳۰ سانتی متر میکروپایل (ریز شمع) اطلاق می گردد، که غالبا با المان های فولادی سبک تسلیح میشود. میکروپایل (ریز شمع) با توجه به مزایایی که دارد،از جمله سرعت اجرای بالا، اقتصادی و عدم نیاز به تجهیزات سنگین کاربردهای فراوانی در حوزه بحث بهسازی خاک دارد. میکروپایل علاوه بر آن که به عنوان یک المان باربر و مقاوم در برابر نشست عمل میکند، سبب بهبود مشخصات مکانیکی (چه به لحاظ مقاومتی و هم رفتاری) خاک محل اجرای میکروپایل می گردد.
این روش در اوایل دهه پنجاه میلادی نیاز به روشی که علاوه بر قابلیت اجرا در بین ساختمان های تخریب شده، سریع و اقتصادی نیز بود، ابداع گردید و رفته رفته به یکی از روش های بهسازی خاک محبوب در میان مهندسین ژئوتکنیک تبدیل گردید.
روش اجرای میکروپایل:
روش اجرای ریز شمع به طور کلی شامل ۴ مرحله میباشد:
- حفاری
- لوله کوبی
- تزریق
- تسلیح
در شکل ۲ نحوه اجرای یک ریز شمع آورده شده است.
مزایای روش میکروپایل:
- قابلیت تحمل بار به صورت کششی و فشاری
- عدم نیاز به کیسینگ موقت در حین اجرا (اشوبک)
- افزایش سرعت اجرا
- سهولت استفاده در مناطق با دسترسی محدود
- امکان استفاده از مینی جت گروتینگ در رس و لای اشباع
- بهترین گزینه برای بهسازی ساختمانهای موجود
- پساب حداقل
تجربیات و چالشها:
گذر از خاک دستی به عمق ۸-۱۲ متری به دلیل ریزشی بودن خاک از چالش های پروژه بود که با اجرای کیسینگ گذاری در این قسمت از ریزش خاک ممانعت به عمل آمد و عملیات تزریق زیر خاک دستی مطابق با تاکید آیین نامه FHWA صورت پذیرفت.